31.

RD Malešice

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Klára Valová, Ing. arch. Martin Vančura / SMLXL s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Praha 10
Investor soukromá osoba
Dodavatel /
Datum kolaudace projektu Říjen 2021
Fotograf

Na projektu třípatrového domu v Malešicích jsme začali pracovat ve fázi Shell and Core. Hlavním a dominantním prvkem se stalo mohutné betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli, které vytvořilo srdce celého domu. Tato geometrická skulptura zakončená světlíkem, který pouští denní světlo do všech částí domu, předurčila základní koncept barev, struktur a materiálů celého projektu. Počínaje odhalenými pohledovými betonovými stropy a surovou ocelí, končící betonovými stěrkami na podlahách a stěnách. Pro zjemnění a docílení pocitu domova jsme použili jako kontrast v obytných místnostech dřevěnou podlahu v dekoru světlého dubu, nábytek z dubové dýhy, kterou jsme namořili do šedohnědé tmavé barvy. Jako doplňkovou barvu jsme zvolili bílý lak a tři odstíny šedivých barev. Dalším neméně důležitým prvkem jsou struktury. Ty se objevují na nábytku v podobě perforované oceli na dveřích nebo na obložení tvořené z MFD frézované desky.

1.NP tvoří elegantní vchod se šatnou. Skryté zárubně dveří maskují vstup do garáže a technického zázemí. Díky obložení z lakované frézované MDF desky působí vchod naprosto minimalisticky.
Do 2.NP se jde přes schodiště – nejkomplikovanější část projektu. Svařované ocelové zábradlí tvoří geometrický rám a vymezuje tak střed domu.
Kuchyně – tu jsme pojali velmi velkoryse, jelikož klienti rádi vaří. Pracovní plochy jsme umístili po celém obvodu tak, aby se každý mohl podílet na přípravě bez vzájemného omezování.
Jídelní kout – Autorské jídelní stoly jsou naše „guilty pleasure“. Vyznačují se atypickou a asymetrickou podnoží, která se skládá ze tří noh, přičemž každá je jinak otočená a z jiného materiálu. Signifikantním prvkem tvorby SMLXL je pak propsaná noha do desky stolu, díky čemuž vzniká zajímavý detail.
Obývací pokoj – na lavici v jídelně plynně navazuje komoda pod TV. Stejný materiál jsme ozvláštnili frézovanou strukturou na dvířkách. Dále pak nepřehlédnutelná sedací souprava a konferenční stolky z Technistonu (vše na míru). V hlavní obytné části nelze opomenout ani elegantní bar z dýhy.
Pracovna a Relax zóna – druhé obytné patro uzavírá pracovna s relaxačním koutem. Významným prvkem je knihovna ze surové oceli, která koresponduje s materiálem na zábradlí.
WC – tvoří pro hosty elegantní kombinaci betonové stěrky s tenkou ocelovou poličkou a dřevěným šuplíkem a závěsným světlem.
3.NP Představuje soukromé patro složené z ložnice, dvou koupelen, šatny s prádelnou a dvou pokojů, které jsou zatím vybaveny jako pracovna a pokoj pro hosty.
Ložnice je menší a není zde prostor pro více nábytku, než je postel, proto jsme se zaměřili na vytvoření atypického asymetrického čela postele. To je tvořeno několika vrstvami vždy v různých materiálech – malba, betonová stěrka a textilní měkké svislé polštáře. Asymetrii jsme podpořili různými typy světel.
Šatna – Vedle ložnice je umístěná prostorná šatna, která je vybavena vestavnými skříněmi z lakované MDF desky. Do stejné barvy je pak doladěn i perforovaný plech, který tvoří dvířka skříně s pračkou a sušičkou. Vše je doplněno opět surovou ocelí, která je atypicky použita i na kosmetickém stolku. Na šatnu dále navazuje jedna z koupelen.
Koupelny – V koupelnách byl použit velkoformátový obklad Inalco v dekoru Terazzo (odkaz na kuchyni) doplněné o stěrku. Dále pak s dřevěným dýhovaným nábytkem, osvětlení z Brokisu, tmavými bateriemi Gessi a sanitou Catalano.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?