158.

Oskar´s Bar

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jestico + Whiles
Ateliér
Místo realizace Stroupežnického 3181/21, Praha 5 - Smíchov, 150 00
Investor Andel´s Hotel
Dodavatel Framoz a.s.
Datum kolaudace projektu Prosinec 2021
Fotograf

Zadáním byla kompletní rekonstrukce baru, který je situován v přízemí hotelu Andel`s. Hlavním požadavkem klienta bylo vymyslet design baru tak, aby přilákal i hosty zvenčí. Naším nápadem bylo vytvoření odvážného moderního designu, který se zakládá na prvcích z betonu, dřeva a plexiskla. Barevnost prostoru byla dána zadáním - konceptem Oskar´s baru, který se nachází i v jiných městech Vienna House Hotels. Jejich základní signifikantní prvky jsou v barvách červené, modré a černé. Rekonstrukce prostoru proběhla prakticky v plném rozsahu. Odstranili jsme podhled, nechali jsme přiznanou vzduchotechniku a další technická vedení, nově v černé barvě. Podlaha byla zakryta Marmoleem petrolejové barvy. Bylo nutné zachovat stávající bar a kamenné obložení, které prochází do prostoru baru z hotelového lobby - z důvodu omezené časové i technologické náročnosti celé rekonstrukce. Kamenné obložení bylo v prostoru baru překryto červeným PVC lamelovým závěsem. Vchod z lobby jsme doplnili o vstupní bránu s názvem Oscar´s, která jasně odděluje prostor baru od lobby. Bar byl nově obložen betonovými deskami v kombinaci s deskami Viroc. Investor si přál skloubit dva protikladné požadavky - zachovat intimitu a soukromí baru, ale zároveň přitáhnout pozornost návštěvníků, kteří procházejí okolo. O soukromí se postaraly květináče, které lemují celý obvod baru, prostor je navíc možné pohledově zakrýt i pomocí rolet. Charakter baru jsme chtěli trochu zjemnit a zútulnit, a proto jsou květináče osazeny množstvím pokojových rostlin různých druhů. Dominantním prvkem interiéru je dlouhý barevný podhled nad barem. V čele baru mezi sloupy vznikl dlouhý komunitní stůl, nad kterým je umístěno světlo organického tvaru. Dále jsou zde dvě polstrované lavice, jedna je pod schody s velkým kruhovým stolem pro více lidí a druhá se nachází v zadní části baru a je doplněná o jednotlivé stolky pro dvojice. Záměrem bylo nabídnout návštěvníkům variabilitu posezení, kterou prostor umožňoval. Uprostřed každé desky stolu je umístěn detail v podobě dvou červených kruhů, což je odkaz na logo Oscar´s baru. Všechna světla, která se v baru nachází, jsou originálně navržena právě pro tento bar.

Prostor baru je situován v přízemí hotelu Andel`s. Dispozice má tři vstupy. Jedná se takřka o kompletní rekonstrukci. Byl odstraněn původní sádrokartonový podhled, zůstala stávající přiznaná vzduchotechnika a další technická vedení, všechna nově nastříkána na černo. Podlahovou krytinou je Marmoleum petrolejové barvy, mimo jiné z důvodu limitované možné tloušťky nové podlahy. Byl zachován stávající bar a kamenné obložení - z důvodu omezené časové i technologické náročnosti celé rekonstrukce. Kamenné obložení bylo v prostoru baru překryto červeným PVC lamelovým závěsem, který se obvykle používá v průmyslových prostorech. Bar je nově obložen betonovými deskami v kombinaci s deskami Viroc. Veškerý nábytek a světla byla vytvořena nově, na míru pro tento prostor. Nejvýraznějším kusem je masivní dřevěný stůl s červenými křesly značky TON, ke kterému se posadí až 10 osob. Nad stolem se vznáší originální svítidlo, které vytvořilo studio Fabrik8 dle návrhu designu studia Jestico + Whiles. Na rekonstrukci se dále podílela řada dodavatelů. Studio Fabrik8, které mělo na starosti většinu dodávky interiérových prvků jako např. barevný podhled nad barem, květináče, které lemují prostor baru, PVC lamelovou a provazovou stěnu u vchodu z lobby hotelu, dřevěné desky stolů, vstupní bránu a loga, obložení stávajícího baru deskami Viroc, menu board atd. Toneb Design je dodavatelem veškerých betonových prvků – deskové obložení baru, trnože stolů, stoly mezi sloupy, světel ap. Za dekorativními stěrkami, které jsou v celém rozsahu stěn a sloupů baru, stojí Smekart. O dodávku židlí se postaraly renomované firmy jako je Konsepti, TON a Master&Master. Firma Framoz, která zastřešila celou rekonstrukci, byla zodpovědná zejména za realizaci stavebních prací a dodávku čalouněných lavic.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?