4.

AIR SQUARE

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů KOGAA
Ateliér
Místo realizace Instalace je jednoduše rozložitelná a opět složitelná a lze ji poslat a realizovat kdekoliv.
Investor KOGAA + Kubíček Visionair
Dodavatel Kubíček Visionair
Datum kolaudace projektu Listopad 2021
Fotograf

AIR SQUARE je mobilní veřejné prostranství, aktivující nedostatečně využívané městské prostory tím, že jim dává smysl a přináší do nich život. Projekt je reakcí na problémy spojené se změnou klimatu a svým umístěním řeší nadměrné exponování tepelných ostrovů a nedostatku zelených a živých veřejných prostranství v našich městech. Horní prstenec je navržen jako velký stínicí systém, který ochlazuje a poskytuje útočiště před sluncem a horkem. V noci naopak poskytuje osvětlení tmavých a méně bezpečných městských zákoutí.

Jedná se o instalaci, která zlepšuje kvalitu městského prostředí a přispívá k budování rezistentní modrozelené infrastruktury města, což následně zvyšuje kvalitu životního prostředí, zdraví, biologickou rozmanitost a zvyšuje také hodnotu okolních pozemku. V neposlední řadě zvyšuje povědomí o adaptaci na klimatickou změnu, což usnadňuje a urychluje realizaci jinak dlouhotrvajících adaptačních opatření na změnu klimatu, jako jsou změny v územním rozvoji, infrastruktuře, výstavbě, službách, veřejném prostoru a bezpečnosti obyvatel.

INKLUZE: Air Square bylo vytvořeno pro rozmanitost a rovnost, zajišťuje bezbariérový přístup a průchodnost v rámci toku města.

MODULARITA, TRVALOST, UDRŽITELNOST: Instalace je vyrobena z CNC řezaných desek s minimálním množstvím odpadu z výřezů. Konstrukce základu je navržena jako modulární systém složený ze svislých stojnic a vodorovných lavic. Komponenty jsou k sobě připevněny šrouby a vytvářejí kruhovou nosnou konstrukci zajišťující stabilitu celého objektu.

PŘIZPŮSOBIVOST: Polohovatelné lavice umožňují vícero využití jako prostor pro pořádání veřejných akcí například trhy, koncert či přednášky, nebo jako univerzální městský mobiliář s posezením, osvětlením a zastíněním v jednom. AIR SQUARE vytváří prostor, který zvyšuje kvalitu života v našich městech a zajišťuje plnohodnotnější způsoby společného života.

Spojení architektonické praxe KOGAA s výrobcem nafukovadel Kubicek Visionair, vznikl nový originální veřejný prostor. Výjimečná synergie obou společností přináší inovativní urbanistická řešení na jedné straně a nové technologie a výzkum na straně druhé.

Instalace se skládá ze dvou dílčích částí: dřevěného konstrukce a nafukovacího prstence v horní části, který měří celkem 14 m v průměru a 6 m na výšku. Jednotlivé komponenty jsou vyrobeny a nachystány tak, aby byly jednoduše zabaleny a připraveny k použití spolu s většinou hardwaru a montážními pokyny, které usnadňují proces stavby.

Základ je vyroben z překližkových desek řezaných na CNC stoji a je navržen jako modulární systém složený vždy z jednoho vertikálního prvku stojné nohy a jednoho horizontálního ramene. Tyto dva prvky se vzájemně propojují a vytvářejí kruhovou nosnou kostru, která zajišťuje stabilitu celé konstrukce. Kruhový tvar byl zvolen pro svou vnitřní schopnost regulovat v sobě protichůdné síly, a je proto ze všech základních geometrických tvarů nejstabilnější. Dynamika souvislého kruhu snese jakékoli zatížení, a proto potřebuje ke zpevnění pouze jednu protisílu, která je zajištěna prostřednictvím kříže z textilního pásu.


Základna také slouží jako ukotvení mezi horním prstencem a zemí, a to prostřednictvím upevňovacího systému, který ji umožňuje uchycení při větrných poryvech.

Horní prstenec je navržen jako stínicí systém pro veřejná prostranství. V reakci na globální problém nadměrného přehřívání měst vytváří prstenec velkou plochu, která slouží jako úkryt před sluncem a ochlazuje tyto městské oblasti. Otevřený stínicí prvek se vyhýbá problémům spojeným s existencí střechy (jako jsou akumulace tepla nebo konstrukční problémy), a vytváří velkou plochu k zastínění. Pro prstenec byl použit lehký materiál, který lze snadno postavit i složit, je lehký i odolný vůči silným povětrnostním podmínkám. Kruhový tvar umožňuje větší dosah stínění ve srovnání s rovnou stěnou, takže se jedná o prostor chráněný před sluncem.

Během večerních hodin funguje bílý prstenec jako světelný difuzér pro nedostatečně osvětlená městská zákoutí, čímž vytváří pocit péče a sounáležitosti s prostorem, vedoucí ke zvýšení bezpečnosti v dané lokalitě.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?