15.

Gran Fierro

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. arch. Dagmar Štěpánová, Ing. arch. Iveta Tesařová / Formafatal
Ateliér
Místo realizace Myslíkova 8, 110 00 Praha
Investor El Fierro, s.r.o.
Dodavatel Manufactgori, Snooz Director chair - Emu, Zangra, Chiswick Hoop - Tudo &CO, Aqua-Vyrtych, Buster + Punch, Notre Monde, Cevica
Datum kolaudace projektu Květen 2020
Fotograf

Gran Fierro-argentinská restaurace s udržitelnou duší, se znovu zrodila s posláním podporovat kritické myšlení, aby si každý mohl vytvořit vlastní cestu k lepšímu a udržitelnému prostředí.
Snaha o maximální využití vybavení a mobiliáře původní restaurace v jisté míře už definovala směr, použité materiály a základní barevnost interiéru. Do návrhu jsme vsadili nové prvky, které ovšem dostávají novou funkci. Obnažené ocelové HEB nosníky slouží jako podnože k lavicím, roxorové tyče opticky předělují prostor nebo je z nich navržená velkorysá vinotéka a kari sítě slouží jako treláž pro zelené rostliny a oplocení zahrádky.
Nově se objevují betonové tvarovky, tvořící dominantní dekorativní předstěnu hned u vstupu. Tato stěna je symbolickým odkazem nového přístupu, především nového smýšlení a filozofie majitele, který vyměnil dřevěné uhlí za bio uhlí – to začali sami vyrábět z dřevního odpadu z kuchyně. Uvnitř každé betonové tvarovky levituje uhel, stěna je jako vitrína, uhel je jako šperk.

Jedná se o rekonstrukci prostoru restaurace o celkové výměře 345 m2. Při rekonstrukci došlo ke zbourání několika nepůvodních příček a vytvoření vzdušnějších zadních salonků. Nové konstrukce příček i předělů jsou zděné nebo z roxorových mříží.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?