219.

Vila Hrázní

Kategorie projektu ‐ Rodinný dům

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů / ateliér Atelier RAW , Doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, Doc. Ing. arch. Ivan Wahla, Ing. arch. Markéta Koláčná
Místo realizace Kníničky, Brno, Česká republika
Investor soukromý investor
Dodavatel ORAK – stavební společnost s.r.o.
Datum kolaudace projektu Březen 2020

Vila je situována na západním svahu brněnské přehrady s krásným výhledem na její vodní plochu. Ze tří stran je obklopena stávajícími zahradami a lesem. Podél spodní, západní strany pozemku vede veřejná komunikace. Vila je razantní přestavbou původní mírně funkcionalizující vily, která pravděpodobně měla spojitost se stavbou hráze brněnské přehrady, neboť například příjezdová cesta byla vydlážděna kostkami používanými pro testování pevnosti betonu. Samotný dům je koncentrován do podoby jednoduchého kubusu s centrální vstupní halou, procházející napříč objektem a jedním středním schodištěm propojujícím všechny tři patra domu. V přízemí se nachází kromě vstupní haly, technického a hygienického zázemí i velkorysý obytný prostor, otvírající se širokou prosklenou stěnou směrem na terasu s výhledem na přehradu a lesní horizonty na západě.

Impozantní výhled je umocněn použitím maximálně subtilních okenních posuvných profilů, ukotvených do velkoformátové travertinové dlažby. Těžištěm obytného prostoru jsou kachlová kamna v podobě výrazného hranolu se zaoblenými hranami v tmavě červené lesklé barvě. Z obývacího prostoru vede do patra travertinem obložené schodiště se sofistikovanou linií madla z bílého masivního mramoru, umístěného na plné stěně zábradlí. Průmět křivky schodiště do spodní podpůrné stěny pak vytváří až barokizující momenty a překvapivé světelné kompozice. V patře jsou z centrální haly s kruhovým světlíkem umožněny vstupy do čtyř ložnic a dvou koupelen. V podzemním podlaží jsou umístěny technické a společenské prostory v návaznosti na terén a dřevěnou terasu s vazbou na příčně umístěný venkovní bazén. V zahradě byly ponechány některé původní dřeviny a dosázeny ovocným sadem.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?