144.

Food Court Nový Smíchov

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Chapman Taylor s.r.o.
Ateliér
Místo realizace Plzeňská 8, 150 00 Praha 5-Smíchov
Investor Klepierre CZ s.r.o., Plzeňská 233/8 Smíchov 150 00 Praha 5
Dodavatel PBW Group
Datum dokončení / kolaudace projektu Srpen 2020
Fotograf

Food Avenue na Novém Smíchově byl iniciován, aby návštěvníkům nabídl zcela novou a moderní úroveň gastronomie s celkem 23 restauracemi a kavárnami. Kuchyňské prostory všech nájemníků byly nově přestavěny, aby byly zaručeny nejlepší hygienické standardy, a dříve roztroušené a zastaralé toalety byly sjednoceny a přemístěny do jediného velkorysého a pohodlného zařízení. Tok lidí byl přesměrován a přiveden do užšího kontaktu s kuchyňskými pulty. Tímto způsobem byla centrální oblast pod světlíkem uvolněna pro sluncem osvětlené sedací zóny s dobrou viditelností do maloobchodních a zábavních oblastí centra. Všechny povrchy podlah, stěn a stropů byly nahrazeny, aby vytvořily moderní, ale teplé a útulné prostředí. K regulaci a sloučení jednotlivých stylů restaurací byl použit rámec prvků a materiálů pronajímatele a příručka pro nájemce. Zvláštní pozornost byla věnována akustickému a vizuálnímu pohodlí.

Stavba trvala celkem 6 měsíců a byla rozdělena do 4 fází, aby se minimalizoval vliv na návštěvníky a nájemníky. Kuchyňské prostory byly strženy do základů, byla použita nová hydroizolace a instalovány nové vzduchotechnické jednotky. Do každé jednotky byly přidány ventilátory pro odvod kouře a instalovány nové kouřové bariéry. Postřikovací hlavy a přívod čerstvého vzduchu byly přemístěny tak, aby odpovídaly novému designu stropu. Akustické panely jsou instalovány nad přepážkovým stropem, aby se snížily doby dozvuku a hladiny hluku. Nová LED světla poskytují teplé a intimní osvětlení při max. 200lux a 3000K. Mramorovou podlahu nahradila velkoformátová keramická dlažba se zlepšenou protiskluzností. Byly přidány 4 nové potravinářské jednotky s vodovodní, kanalizační, topnou a elektrickou přípojkou.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu Breeam In- Use_ výsledek Excellent v odvětvích: Asset Performance a Building Management

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?