| Jména autorů a spoluautorů | 
                        Ing.arch. Šimon Brnada | 
                    
                    
                        | Ateliér | 
                        ph6 atelier | 
                    
                                        
                        | Místo realizace | 
                        Praha - Hlubočepy | 
                    
                                        
                        | Investor | 
                        CHARMAR a.s., Radlická 663/28, Smíchov, 150 00 Praha | 
                    
                    
                        | Dodavatel | 
                        není uveden | 
                    
                    
                        | Datum dokončení / kolaudace projektu | 
                        Květen 2024 | 
                    
                    
                        | Fotograf | 
                        Jan Luxík | 
                    
                    
                
             
                        
                Resturace SEMMERING – Praha Hlubočepy
Strmé vápencové skály ozářené zapadajícím sluncem, houkající vlak vynořující se mezi skalními útesy, stáda ovcí pasoucích se na zelených pláních nedotčených civilizací…to je scenérie, kterou nabízí výhled z restaurace SEMMERING v Praze Hlubočepech. Toto malebné místo vzniklo zrevitalizováním dvou zchátralých objektů dvorního traktu a jejich dostavbou.
Zadáním investorů – místních patriotů, kteří chtěli toto místo přivést k životu, bylo: citlivě, se zachováním genia loci zrekonstruovat objekty a doplnit o nový objekt ve kterém by byly kuchyně a bar. Návrh je založen a principu doplnění – propojení těchto stávajících objektů z jihu novou obdélníkovou moderní hmotou. Vznikne kompozice hmot do U, která uprostřed vytváří komorní nádvoříčko, zahrádku, otevírající se směrem na Hlubočepské skály.
Nový objem s akcentem „věže“ připojený prosklenými krčky je vůči stávajícím objektům, kontrastně opláštěn plechem a má velkorysé prosklení, s posuvnými dveřmi, za kterým je otevřená kuchyně a bar. Rozvržení hmot se pak propisuje do dispozic provozu. V novém objektu jsou situovány technologické celky. V bočních křídlech s pak jsou 4 komorní, různě oddělitelné prostory se sezením pro cca 60 hostů, včetně salonku s vinotékou.  Vstup do restaurace je přes zahrádku nově vytvořeným ocelovým schodištěm proraženým v opěrné zdi parku a ústícím na místní náměstíčko. Zahrádka restaurace tak přirozeně navazuje na veřejný prostor a opticky ho rozšiřuje a zvýšenou úrovní zajištuje krásné výhledy a zároveň intimitu posezení.
Koncept interieru je založen na kontrastu nové šedé podlahy z broušeného betonu s teplým masivním dubem. Srdce prostoru – dlouhá linie baru a pultu kuchyně jsou zvýrazněny opláštěním ve výrazně zeleném vlnitém plechu a doplněny sofistikovaným detailem bílého umělého kamene na barové desce.
 V levém křídle, bývalé prádelně, jsme odbourali část kleneb přízemí a otevřeli tak prostor do podkroví, kde se tak malý prostor klesající střechy otevřením otevře a nepůsobí stísněně. Při bourání části kleneb jsme v nosné konstrukci místo I profilů objevily železniční kolejnice, které zřejmě tenkrát byly v roce 1870-1872 při výstavbě železniční trati v sousedství - pražského Semmeringu po ruce -viz foto s letopočtem.
Štíty stávající objektů byly otevřeny velkými otvory na hlubočepské skály a vytvořeno pohodlné sezení s výhledem. Otvory jsou orámovaný a zvýrazněny, zevnitř dřevěným a zvenku cortenovým olemováním.
             
                        
                        
                Šetrnost budovy
                Environmentální certifikace
                
                    
                    
                        | Typ a dosažená úroveň certifikátu | 
                        
                            -
                         | 
                    
                    
                
                Hospodaření s vodou
                
                    
                    
                        | Využívá se dešťová voda pro zalévání? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je na budově zelená střecha nebo fasáda? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)? | 
                         | 
                    
                    
                
                Kvalita vnitřního prostředí
                
                    
                    
                        | Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie? | 
                         | 
                    
                    
                
                Principy cirkulární ekonomiky
                
                    
                    
                        | Využívá se v projektu recyklovaných materiálů? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů? | 
                         | 
                    
                    
                        | Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků? | 
                         | 
                    
                    
                
                Energetická náročnost
                
                    
                    
                        | Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy | 
                        D
                         | 
                    
                    
                        | Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)? | 
                         | 
                    
                    
                
                Návaznost na okolí
                
                    
                    
                        | Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy? | 
                         | 
                    
                    
                        | Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)? | 
                         |