| Jména autorů a spoluautorů | 
                        Ing. arch. Romana Mališ Bílková | 
                    
                    
                        | Ateliér | 
                        RMBA Architekti | 
                    
                                        
                        | Místo realizace | 
                        Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8 | 
                    
                                        
                        | Investor | 
                        PEKAŘI a spol., spol. s r. o., Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8 | 
                    
                    
                        | Dodavatel | 
                        PEKAŘI a spol., spol. s r. o., Porubská 6132/19, 708 00 Ostrava 8 | 
                    
                    
                        | Datum dokončení / kolaudace projektu | 
                        Prosinec 2024 | 
                    
                    
                        | Fotograf | 
                        Ing. arch. Romana Mališ Bílková | 
                    
                    
                
             
                        
                Na jedné z hlavních tříd ostravské Poruby stojí dům, který je celý zasvěcený pekárenskému provozu. V přízemí teď vzniká Pekařské bistro 56, které se velkými výlohami otevírá pro kolemjdoucí, a má se stát přesně tím místem, kde chcete začínat den s kávou a teplým koláčem.
Prostor jsme poprvé viděli ještě s kulisami bývalého nočního baru, a už tehdy bylo jasné, že je potřeba se dostat až k původním konstrukcím, původním povrchům, původním výškám.
Když se tak stalo, potvrdilo se nám, že měřítko prostoru je velkorysé, stejně jako výlohy, které propojují prostor s ulicí a vše korunuje výška původního betonového stropu.
Díky vnímavosti majitelů i šéfkuchaře budoucího provozu se nám podařilo prosadit návrh,
který obnažuje interiér budovy v pravdivosti materiálů i konstrukcí a jehož hlavním cílem je vytvořit scénu pro to, co bude hrát hlavní roli – a to jsou pekařské produkty a káva.
Tento leitmotive se propisoval ve všech našich krocích.
Barevnost celého interiéru je v barvě mouky, špinavě bílé, šedé a barvě pečiva – hnědé (vzorkování probíhalo opravdu s pecnem kvasového chleba, k jehož kůrce jsme domořovali dřevěnou překližku)
Při výběru materiálů – jsme vždy hledali ideální řešení k produktu, se kterým se na daném místě bude pracovat – pekařská část je tvořena světlým kamenem, gastrozona nerezí, kávový bar dřevěnou překližkou.
Je nutno zmínit, že nejen dotaženost a preciznost ve vizuální stránce, ale i spontánnost a upřímnost  se kterou se jednotliví subdodavatelé do projektu zapojili, dala projektu silnou energii.
             
                        
                Půdorysné řešení je výrazně prostorové, prodejní pult, kávový pult i gastrozóna jsou umístěny na středu dispozice a pro zákazníky zcela čitelné, otevřené a pohledově propojené. Tato centralita je podtržena obrovským kruhovým svítidlem, zavěšeným ze stávajícího betonového stropu, které zastřešuje a definuje celý pracovní prostor. 
Zázemí kuchyně je ve vestavěné překližkové kostce, která je v zadní části dispozice. Nově jsme otevřeli okny prostor i do dvora domu, abychom nechali zákazníka nahlédnout i do pekařského zázemí.
Výrazným výtvarným prvkem interiéru je stěrka v barvě mouky, která je profilovaná do vertikálních linií – ty připomínají linky na pečivu po vyjmutí z kynoucích ošatek. Do těch je propsán i logotyp na stěnách.
Svítidla v celém projektu jsou zakázkově vyráběna a kromě již zmiňovaného centrálního kruhu jsou v celém prostoru i svítící „L“ segmenty, které tvarově vychází z logotypu Pekařského bistra.
             
                        
                Šetrnost budovy
                Environmentální certifikace
                
                    
                    
                        | Typ a dosažená úroveň certifikátu | 
                        
                            -
                         | 
                    
                    
                
                Hospodaření s vodou
                
                    
                    
                        | Využívá se dešťová voda pro zalévání? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je na budově zelená střecha nebo fasáda? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)? | 
                         | 
                    
                    
                
                Kvalita vnitřního prostředí
                
                    
                    
                        | Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie? | 
                         | 
                    
                    
                
                Principy cirkulární ekonomiky
                
                    
                    
                        | Využívá se v projektu recyklovaných materiálů? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů? | 
                         | 
                    
                    
                        | Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků? | 
                         | 
                    
                    
                
                Energetická náročnost
                
                    
                    
                        | Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy | 
                        
                         | 
                    
                    
                        | Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)? | 
                         | 
                    
                    
                
                Návaznost na okolí
                
                    
                    
                        | Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy? | 
                         | 
                    
                    
                        | Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)? | 
                         | 
                    
                    
                        | Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)? | 
                         |