14.

Semmering - Rekonstrukce a dostavba dvorních objektů pro restauraci

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů a spoluautorů Ing.arch. Šimon Brnada
Ateliér ph6 atelier
Místo realizace Praha - Hlubočepy
Investor CHARMAR a.s., Radlická 663/28, Smíchov, 150 00 Praha
Dodavatel není uveden
Datum dokončení / kolaudace projektu Květen 2024
Fotograf Jan Luxík

Resturace SEMMERING – Praha Hlubočepy
Strmé vápencové skály ozářené zapadajícím sluncem, houkající vlak vynořující se mezi skalními útesy, stáda ovcí pasoucích se na zelených pláních nedotčených civilizací…to je scenérie, kterou nabízí výhled z restaurace SEMMERING v Praze Hlubočepech. Toto malebné místo vzniklo zrevitalizováním dvou zchátralých objektů dvorního traktu a jejich dostavbou.
Zadáním investorů – místních patriotů, kteří chtěli toto místo přivést k životu, bylo: citlivě, se zachováním genia loci zrekonstruovat objekty a doplnit o nový objekt ve kterém by byly kuchyně a bar. Návrh je založen a principu doplnění – propojení těchto stávajících objektů z jihu novou obdélníkovou moderní hmotou. Vznikne kompozice hmot do U, která uprostřed vytváří komorní nádvoříčko, zahrádku, otevírající se směrem na Hlubočepské skály.
Nový objem s akcentem „věže“ připojený prosklenými krčky je vůči stávajícím objektům, kontrastně opláštěn plechem a má velkorysé prosklení, s posuvnými dveřmi, za kterým je otevřená kuchyně a bar. Rozvržení hmot se pak propisuje do dispozic provozu. V novém objektu jsou situovány technologické celky. V bočních křídlech s pak jsou 4 komorní, různě oddělitelné prostory se sezením pro cca 60 hostů, včetně salonku s vinotékou. Vstup do restaurace je přes zahrádku nově vytvořeným ocelovým schodištěm proraženým v opěrné zdi parku a ústícím na místní náměstíčko. Zahrádka restaurace tak přirozeně navazuje na veřejný prostor a opticky ho rozšiřuje a zvýšenou úrovní zajištuje krásné výhledy a zároveň intimitu posezení.
Koncept interieru je založen na kontrastu nové šedé podlahy z broušeného betonu s teplým masivním dubem. Srdce prostoru – dlouhá linie baru a pultu kuchyně jsou zvýrazněny opláštěním ve výrazně zeleném vlnitém plechu a doplněny sofistikovaným detailem bílého umělého kamene na barové desce.
V levém křídle, bývalé prádelně, jsme odbourali část kleneb přízemí a otevřeli tak prostor do podkroví, kde se tak malý prostor klesající střechy otevřením otevře a nepůsobí stísněně. Při bourání části kleneb jsme v nosné konstrukci místo I profilů objevily železniční kolejnice, které zřejmě tenkrát byly v roce 1870-1872 při výstavbě železniční trati v sousedství - pražského Semmeringu po ruce -viz foto s letopočtem.
Štíty stávající objektů byly otevřeny velkými otvory na hlubočepské skály a vytvořeno pohodlné sezení s výhledem. Otvory jsou orámovaný a zvýrazněny, zevnitř dřevěným a zvenku cortenovým olemováním.

.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?