180.

Předprostor lesního hřbitova v Srbsku

Kategorie projektu ‐ Krajinářská architektura a zahradní tvorba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing. et Ing. arch Jakub Med, Ing. Johana Šimčíková
Ateliér MED ARKITEKT s.r.o.
Místo realizace Srbsko
parc. č. 333/, 333/6
k. ú. Srbsko u Karlštejna
49.9379900N, 14.1453869E
Investor Obec Srbsko
K Závěrce 16
267 18 Srbsko
Dodavatel Dodavatel stavebních prací: Gann stavební s.r.o., ROYAL DIAMOND – stavební společnost s.r.o.
Dodavatel brány: KUČERA MIROSLAV A SYN, umělecké kovářství a restaurátorství
Datum dokončení / kolaudace projektu Březen 2024
Fotograf Simona Horáková

V Srbsku je zpracována ucelená koncepce veřejných prostranství vycházející z architektonické soutěže. Předprostor lesního hřbitova je jednou z prvních ucelených realizací srbeckých veřejných prostorů v návaznosti na soutěžní koncept. V současné době je také navržen architektonický manuál obce, který jednotlivé prostory sjednocuje a umožňuje kontinuální práci v materiálovém a architektonické pojetí.

Lesní hřbitov obce Srbsko se nachází v malebné krajině Českého krasu. Hřbitov byl zřízen v roce 1942 a od té doby souvisle poskytuje pietní službu místním obyvatelům. Hřbitovní prostor je usazen ve výseku borovo-listnatého lesa a jeho průčelí se vstupní bránou je orientováno do okolní krajiny.

Projekt úpravy vstupního prostoru vychází ze studie rekonstrukce vstupní brány. V následujících krocích byl dopracován předprostor hřbitova, který tvoří sjednocený a reprezentativní prostor. Koncepce úpravy vstupu na hřbitov je založena na myšlence uchování lesní struktury a navázání úpravy na kontext místa. Vstup je tvořen liniovým kompozičním principem, který vytváří příjemný rastr se stromy. Pomocí jednoduchých linií se potkává kulturně–společenská funkce hřbitova s lesní krajinou. Střídání stromů graduje a odhaluje pohledy do okolní krajiny. Tvoří scénický prostor. Druhová skladba stromů je opakováním druhů z okolních lesů a je komponována s ohledem na životní strategii a délku života dřevin. V místě byly ponechány stávající stromy, které do prostoru přináší klidný přechod mezi lesem a novým předprostorem. Hlavní pochozí osu tvoří geometricky kladená kamenná dlažba, která se vytrácí od hřbitova směrem do krajiny. Ostatní plochy jsou sjednoceny v povrchu štěrkového trávníku. Rekonstruovaný vstup tvoří kovářské prvky, a to dvoukřídlá brána a kříž, které jsou realizovány v litině místním kovářem. Součástí návrhu je umístění drobného mobiliáře a parkovacích míst, která jsou umístěna po straně, mimo hlavní komponovaný prostor.

Řešené území se nachází v katastrálním území obce Srbsko mimo obytnou zástavbu. Prostor hřbitova je výjimečný umístěním v souvislém pásu lesního porostu Českého krasu. V rámci rekonstrukce obvodové zdi hřbitova je koncepčně pojednán také jeho vstupní předprostor, který bude zachovávat stávající funkce a vytvoří reprezentativní prostor navazující na okolní prostor lesa. Projekt respektuje duchovní přesah a pietní význam místa. V kontextu chráněné krajinné oblasti jsou navrhované úpravy minimalizovány na jemnou modelaci terénu, vymezení ploch a přírodě blízké krajinářské řešení. Řešené území je pojednáno jako sjednocující před vstupem do prostoru hřbitova. Jedná se o klidný předprostor, který respektuje hodnotu místa a jeho duchovní přesah. Záměrem obce je dotvořit v této důležité úpravě důstojné místo v kontextu krajiny Českého krasu a navázat tak na úpravy veřejných prostranství v celé obci.

Návrh je zpracován jako architektonicko – krajinářské řešení. Navrhované plochy sestávají z pochozího kamenného chodníku, pojízdné a pochozí plochy hutněného štěrkového trávníku a několika segmentů s výsadbami tvořenými lesními druhy dřevin a podrostového společenstva. Pochozí a pojízdné povrchy jsou navrženy jako nezpevněné propustné skladby. U vstupu je umístěn mobiliář pro krátkodobé posezení, který vychází z konceptu architektonického manuálu obce Srbsko.

U hřbitova je vyčleněna plocha pro dopravu v klidu v kapacitě 4 standardních parkovacích míst.

Dále je navržen přesun kontejneru na hřbitovní odpad, který je nově umístěn v pravé části z důvodu jednodušší obslužnosti. Kontejner je vizuálně řešen v antracitové barvě (nátěr) a je umístěn za dřevěnou zástěnou.

Součástí návrhu v další fázi je začlenění do jednotného orientačního a informačního systému v obci, vycházejícího z grafického manuálu. Hřbitov bude takto doplněn o vývěsní tabuli, označníku parkovacích míst a provozním řádu hřbitova.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?