198.

Smíchov City Sever – Blok bytových domů SM 2 – Dům 02

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ladislav Lábus, Vít Krušina, Petr Cimbulka, Lukáš Grasse, František Košař, Jan Pačka, Igor Šimon
Ateliér Lábus AA – Architektonický Ateliér, s.r.o.
Místo realizace Nádražní 3385/9a, 15000 Praha 5
Investor Sekyra Group, a.s.
Dodavatel Společnost SMÍCHOV CITY SEVER - STRABAG a.s., ASPIRA Construction a.s., Instalace Praha, spol. s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Tomáš Souček, Sekyra Group

Základní prvky našeho návrhu – režný cihelný obklad a výrazná silueta opticky snižující výšku domů, vycházejí z přesvědčení, že kromě rozmanitosti prostředí je třeba posilovat také jeho integritu. Návrh tří materiálově a věžovitým tvarováním horních podlaží obdobných, a přesto odlišných bytových domů sledujeme dosažení samozřejmé a nenápadné individuality tradiční zástavby měst i vesnic, kterou se v té době projevovaly společně sdílené hodnoty, technické možnosti i rozumná míra potřeby vyjádřit vlastní identitu staveb.
Nabízíme umožnění individuality jednotlivých domů, ale v rámci zvolených regulačních principů, kterými by se zamezilo přehnané nesourodosti zástavby. Celistvost a soudržnost prostředí chceme sjednocovat materiálem nebo obdobným charakteristickým objemovým řešením domů, podporování identity a individuality domů řešíme nejen fasádami, ale i samotným hmotovým řešením.
Obecné koncepční teze našeho soutěžního návrhu na všechny tři bloky jsme uplatnili v měřítku tří navrhovaných domů, nenápadně se lišících kromě barevnosti cihel také šířkou a četnosti věžovitých elementů, přirozeným způsobem reflektujících odlišné podmínky a možnosti zástavby jednotlivých parcel. V našem případě vyžadující uplatnění všech tří základních principů navrhování schodišťových bytových domů. Jak na úzké parcele s relativně malou šířkou sekce a prostorově úsporným řešením schodiště přímo osvětleným z dvorní fasády (02), či naopak na parcele s velkou šířkou schodišťové sekce (09) nebo při rohové poloze domu (04), kde je prostor schodiště komfortnější a prosvětlován kromě fasády i střešními světlíky nad vnitřními dvoranami. Použití věžovitých prvků pomáhá zmenšovat měřítko zástavby, opticky snižovat výšku domů a tím upomínat na příjemné proporce výšky historické zástavby Smíchova.
Dům SM2-02 se nachází uprostřed uliční fronty do Nádražní ulice ve výjimečné poloze proti ústí Pivovarnické ulice, což umožňuje již nižším podlažím domu vizuální kontakt s nábřežím Vltavy. Formování domu ovlivnily možnosti dané orientací ke světovým stranám, hlukovou zátěží z dopravy a také ohled na stávající zástavbu Nádražní ulice. Vertikální členění fasád společně s úzkými formáty oken v dolních podlažích navazuje na tradiční městské "domy s okny". V rámci nové čtvrti budou domy spoluvytvářet její charakteristické a nezaměnitelné prostředí, s vyváženou mírou jejich identity i integrity.

Dům má 6 nadzemních podlaží. V přízemí jsou dvě komerční plochy, v typickém podlaží 4 byty - dva orientované do ulice a dva do dvora. V posledním podlaží jsou 3 byty a oba byty u štítů mají střešní altány, které prosvětlují jejich hlubokou dispozici a umožňují panoramatický výhled na město i využívání obytné terasy na zelené střeše domu. V domě je celkem 19 bytů velikosti 2+KK až 4+KK. Ve dvou suterénech je zajištěno parkování a pro většinu bytů i sklepní kóje. Technické zázemí domu včetně kotelny společné pro sousední domy je v prvním suterénu. Hlavní vstup je uprostřed domu, schodiště s průchozím výtahem jsou umístěné při dvorní fasádě a umožňují bezbariérový přístup do polo-veřejné zahrady ve vnitrobloku.

Konstrukční systém je v souladu s řešením bloku stěnový z monolitického železobetonu, doplněný ve spodní stavbě a ve střední části přízemí sloupy. Nadzemní podlaží jsou od spodní stavby oddělené pomocí vibračních pružin. Výtahová šachta a schodišťová ramena jsou akusticky oddělené od ostatních konstrukcí domu. Příčky a částečně i dělící konstrukce jsou navrženy z vápenopískového zdiva. Lodžie a balkony jsou řešené pomocí ISO nosníků, terasy nad obytným prostorem ve 2. a 6. nadzemním podlaží a na střeše jsou navržené jako pochozí střešní skladby.

Obvodové stěny domu jsou kontaktně zatepleny, fasáda do Nádražní ulice je obložena režnými cihelnými pásky odstínu světlé terakoty v kombinaci se šedou stěrkovou omítkou v ustoupených partiích horních podlaží. Fasáda vnitrobloku je opatřená stěrkovou omítkou červenohnědého odstínu a doplněná šedou omítkou na římsách schodiště a na výtahové šachtě. V parteru jsou hliníkové dveře a výkladce s metalickým antracitovým lakováním, okna bytů jsou dřevěná.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu BREEAM

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?