156.

Mlýn Hrušky

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Šárka Justová, Petr Pelčák, Lenka Pilařová (výmalba válečkem), Jan Pivec, Lenka Vořechovská (interiér), Jaroslav Blažek (výtvarné kachle)
Ateliér Pelčák a partner architekti s.r.o.
Místo realizace Hrušky, Břeclav
Investor soukromá osoba
Dodavatel Dřevospoj, s.r.o.
Datum dokončení / kolaudace projektu Červenec 2023
Fotograf Filip Šlapal

Stavbu strojního mlýna z konce 30. let tvořil plášť stavby skládající se z cihelné neomítané fasády a střechy – dřevěného krovu naposledy krytého vlnitým plechem. Tento plášť uvnitř obsahoval mlýnici - prázdný prostor od podlahy po střechu, čili skrze tři běžná podlaží, do nichž je formálně dělena fasáda. V něm byla tesařskou konstrukcí vystavěna technologická linka s mlecími válci poháněná elektromotory. Nový mlýn však fungoval jenom pár let, neboť byl v roce 1948 mlynářské rodině komunisty ukraden a předělán na výrobnu krmiva pro hospodářská zvířata JZD. Nakonec byla i tato činnost ukončena a budova bez údržby a provozu chátrala, takže po zhroucení komunistického režimu byla potomkům původních majitelů navrácena jako ruina. Jejich vnuk započal ve druhé dekádě nového století s revitalizací areálu mlýna. Nejdříve z rozestavěného domu mlynářské rodiny, jehož dokončení ve 40. letech znemožnil komunistický puč, vybudoval pension. A nyní přišla řada i na vlastní mlýn. Byl proměněn v bistro, vinotéku, kavárnu, snídárnu sousedního pensionu, sál pro symposia, kulturní akce, školení i vinné přehlídky a košty, restauraci s možností přípravy haute cuisine, místo setkávání místních i návštěvníků moravského Podluží. Zkrátka ve stavbu s prostorem umožňujícím a nabízejícím situace a zážitky, které okolí chybí. Její cihelná fasáda byla restaurována a zakryta novou střechou. Původní prostorové kontinuum vnitřku stavby upomíná její nynější hlavní prostor výšky dvou podlaží. Veranda hledí do zahrady a je spolu s kuchyní a toaletami umístěna v nízké dvorní přístavbě se střešní pobytovou terasou. V posledním podlaží, od spodní části oddělen novým dřevěným trámovým stropem se nachází prostorný pronajímatelný loft. Venkovní posezení kryté pergolou nabízejí „zahrádky“ na obou stranách domu – jedna orientovaná do osluněné hlavní ulice vsi, druhá do klidu a stínu zahrady. Materialita a forma rekonstruované stavby i jejích nových prvků je konkrétní, tradiční, a přesto či proto osobitá.

Třípodlažní objekt se sedlovou střechou bude využíván jako komerční objekt s nájemní jednotka ve 3.NP. Objekt bude sloužit primárně pro školení, kongresy, nebo přípravná soustředění dětských sportovních týmů. V 1.NP je situováno nezbytné technické zázemí pro jednotky ve vyšších podlažích.
Obvodové stěny objektu budou zachovány a s nimi i část jsoucích okenních otvorů. Vizuální stránka objektu (režné cihelné zdivo) bude zachována jak v exteriéru tak interiéru stávající budovy.
V severní části objektu bude přistavěn objektu o jednom nadzemním podlaží s plochou pochozí střechou, ze které bude přístup venkovním schodištěm do 2.NP stávajícího objektu. Část střechy bude kryta extenzivní zelenou střechou.
Ve jsoucí části objektu 1.NP bude otevřený prostor určený jako školící místnost (1.01), pro konání společenských událostí a shromažďování. V nové části 1.NP bude snídárna (1.02) s výdejním místem, která bude využívána k podávání „jednoduchých jídel“ drobných pokrmů. Dále je zde vstupní hygienický filtr (1.12), přípravna pro přípravu pokrmů (1.03), příruční sklad, WC pro muže, WC pro ženy a handicapované, výlevka. Z vstupního filtru ze severní strany je pak přístupná technická místnost (1.05) která obsahuje technologii pro provoz celého objektu.
V 2.NP je umístěno schodiště a galerie propojující . a 3. NP a umožňující zároveň přístup na ppbytovou terasu. 2.NP je pouze na ¼ půdorysu, zbytek je otevřený.
V 3.NP budou umístěny dva oddělené prostory. Zázemí pro zaměstnance a ubytovací prostor (loft) z vlastním sociálním zařízením.
V jižní části objektu budou francouzská okna 1.NP zastřešena ocelovou stříškou na subtilních sloupech.
Objekt bude neomítaný, cihelné zdivo bude přiznáno, povrchově upraveno, spáry budou vyspraveny. Jsoucí, převážně dřevěné a ocelové konstrukce uvnitř objektu budou odstraněny.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu Ne

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?