196.

Přístavba a renovace viničního domku na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hlavního města Prahy - technické zázemí

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, Ing. arch. Petr Cimbulka, Ing. arch. Martin Richtár
Ateliér Lábus AA - Architektonický ateliér, s.r.o.
Místo realizace Pod Havránkou 34/7, 171 00 Praha-Troja
Profese Statika: Ing. Karel Jerie - Yesta, PBŘ: Jiří Chlumský, Zdravotechnika: Milan Maštálka - Studio Prima, VZT: Ing. Luboš Krpata - Krpata s.r.o., Topení: Ing. Petr Štěpánek, Ing. Pavel Fenyko - Propi, projekční atelier PENB: Ing. Pavel Fenyko - Propi, projekč
Investor Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800/ 196, 171 00 Praha 7 - Troja
zastoupená: Bc. Bohumilem Černým, ředitel:
kontaktní osoba: Ing.Václav Jůzko
Dodavatel INVESSALES, spol. s r.o., Podskalská 22/1512, 128 00 Praha 2
zastoupená: Vasilij Lakatyš, jednatel
kontaktní osoba: Ing. Jakub Kortán
Datum dokončení / kolaudace projektu Září 2023
Fotograf Tomáš Souček, Ladislav lábus

Význam a unikátnost realizace Renovace a přístavby památkově chráněného viničního domku i vinice sv. Kláry spočívá v nalezení ohleduplného kontextuálního řešení umístění poměrně kapacitního programu přistavěného degustačního prostoru a jeho zázemí ve svažitém terénu vinice. Díky částečnému zapuštění přístavby do terénu a úpravám nivelity terasy před viničním domkem bylo nalezeno harmonické zapojení přístavby do památkově chráněného prostředí, s dnes ikonickou siluetou vinice s viničním domkem a kaplí, vypínajícími se přímo nad Trojským zámkem. Snaha minimalizovat vliv přístavby na prostředí vinice se projevila mimo jiné i velice úsporným a přitom efektivním řešením dispozic přístavby i její vazby na viniční domek pomocí prosklené spojovací chodby.
Zdánlivě jednoduchá renovace i přístavba v sobě díky důsledně sledovaným parametrům a kritériím návrhu skrývá mnoho sofistikovaných a skrytě složitých řešení stavby. Strategie návrhu sledovala koncept, že jakoby nejde o přístavbu dalšího viničného domu, ale „jen“ o rozšíření stávající cesty o terasu, pod kterou je skrytý prostor viničního sklípku - jeskyně s degustačním prostorem i zázemím vinárny a jejich hostů. Snaha dosáhnout efektu spíše terénní než pozemní stavby vyústila k rozhodnutí minimalizovat výšku přístavby a v podélném směru spádovat její stropní konstrukci v souladu se spádem okolního terénu a cesty. S obdobným záměrem bylo navrženo zkosení stropu přístavby v příčném směru na severní a západní straně.
Při navrhování stavebních úprav viničního domku jsme vycházeli ze snahy zachovat, či navracet stavbě její prostou historickou podobu a zároveň vyhledávat a obnovovat stavební prvky a elementy, které by poskytovaly větší propojení interiéru s exteriérem. Byly vytvořeny dva dveřní otvory v severní zdi domku, okna ve štítech, snížena podlaha v interiéru a výrazně snížen také terén za domem i plocha novodobé terasy před západním štítem.

Přístavba
Vzhledem k podzemnímu charakteru a tvarové složitosti navrhovaného objektu je nosná konstrukce železobetonový stěnový jednotrakt s otvory ve své jižní stěně, která je navržena jako sendvič s vnější kamennou přizdívkou. Střecha objektu je s ohledem na terén spádována v podélném směru a řešena jako pochozí vyhlídková terasa s extenzivní zelení po svém obvodu. Navrhovaný objekt je propojen se stávajícím objektem koridorem, jež je subtilní prosklená zámečnická konstrukce uložená mezi střechu stávajícího domku a atiku navrhovaného objektu.
Renovace viničního domku
Při celkové renovaci viničního domku došlo z důvodu odtěžení svahu k prohloubení základů na severní straně, kompletní výměně podlah včetně jejich zateplení a zavedení odvětrávání základové spáry. Při rekonstrukci byl z důvodu hniloby vyměněn původní dřevěný trámový strop a doplněna tepelná izolace do skladby stropu. Novodobá dřevěná okna byla nahrazena dobovými replikami. Dveře mezi místnostmi jsou řešeny jako dřevěné svlakové, dveře ve vnějším plášti jsou ocelové prosklené se subtilním vnitřním dělením. Na jižní straně byly doplněny u dveří okenice. Bylo demontováno vnější schodiště do podkroví a odstraněn vstup z východní strany objektu. Dřevěný východní štít byl zazděn a sjednocen se západním štítem. Došlo ke kompletní opravě omítek. Kompletního přeložení a úpravy okapů se dočkala také původní šindelová střecha. V interiéru bylo odstraněno novodobé krbové těleso. Komín byl v rovině stropu podchycen.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?