125.

Koncertní a multifunkční sál v Císařských lázních

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Petr Hájek, Martin Stoss, Nikoleta Slováková
Ateliér Petr Hájek ARCHITEKTI
Místo realizace Císařské lázně, Mariánskolázeňská 306/2, Karlovy Vary
Profese audiovizuální technologie : AVT Group Martin Vondrášek, Petr Vlček, konstrukce sálu: GRADIOR TECH Martin Matoušek , Robert Nos
Investor Karlovarský kraj
Dodavatel GEOSAN GROUP a Metrostav, GRADIOR TECH, AVT Group akustika
Datum dokončení / kolaudace projektu Prosinec 2023
Fotograf Benedikt Markel (BM), Petr Polák (PP), Pavel Nasadil (PN), Tomáš Vocelka (TV), Ester Havlová (EH), Petr Hájek (PHA)

SÁL „TRANSFORMER“
Císařské lázně jsou vrcholným architektonickým i technickým dílem 19. století. Vlastník objektu, Karlovarský kraj se rozhodl značně poškozenou budovu zachránit a dát jí nový smysl. Ten byl podmíněn změnou lázeňského provozu na kulturní instituci. Císařské lázně se měly nově stát sídlem Karlovarského symfonického orchestru, galerií a společenským centrem pod jednou střechou.
Naším úkolem bylo navrhnout do rekonstruované budovy nový koncertní a multifunkční sál. Vyměnili jsme domu pomyslné srdce a „lázeňský stroj“ jsme nahradili „strojem hudebním“.
Budova má zajímavou typologii a lázeňské koupelny jsou uspořádány do tvaru podkovy kolem centrální dvorany–strojovny. Ve dvoraně se nedochoval unikátní mechanický dopravník–robot, který dopravoval vany naplněné rašelinou. Stal se však inspirací pro náš návrh.
Vložená konstrukce sálu je samostatnou moderní sochou „transformerem“. Stojí na šesti nohou (tlumících vibrace) a udržuje opatrný odstup od historických zdí. Na hřbetě má orchestřiště a hlediště a nad ním akustický paraván. V budoucnu bude na velkých konzolách držet i varhany. Pod břichem má prostorný foyer pro společenská setkání. Konceptem je „transformer“ který umožňuje prostorovou a akustickou proměnu v různých konfiguracích.
Hlediště je možné zasunout a orchestřišti je možné vyrovnat podlahu. Lze složit stěnu orchestrální mušle a otevřít pohled na historický portál. Parametry prostorové akustiky lze měnit přetáčivými panely, výsuvným paravánem a závěsem. Lze modifikovat dobu dozvuku i pro akusticky protichůdná využití: koncertní sál, divadelní sál, konferenční sál, kinosál, taneční sál.

Císařské lázně s novým srdcem:
Císařské lázně, kdysi proslulé svou architekturou a unikátními lázeňskými technologiemi, zažily úpadek ve 2. polovině 20. století. Navrhli jsme v srdci budovy, v bývalém technologickém dvoře původně sloužícím k transportu rašeliny, koncertní a multifunkční sál inspirovaný historickým "strojem" na rašelinu.

Technologie proměnlivé akustiky a proměnlivé scény:
/ Vestavba sálu umožňuje flexibilní úpravu prostorových a akustických parametrů dle aktuálních potřeb. Sál se podobá "švýcarskému noži" s variabilní funkcionalitou, která umožňuje širokou škálu využití.
(výsuvné hlediště, mechanické plošiny orchestřiště, robotická světla)
/ Proměnné akustické prvky upravují dobu dozvuku, směr a intenzitu zvuku, čímž zajišťují optimální akustické podmínky pro různé typy produkcí.
(stopní otáčivé panely proměnné akustiky, výsuvné panely orchestrální mušle, závěs kolem stěn dvorany)
Technologie v souladu s historií:
/ Sál je vybaven špičkovou technologií pro koncerty, kino, konference, tanec, divadlo a populární hudbu. Audiovizuální, scénické a akustické technologie jsou integrovány do vloženého objektu tak, nenarušovaly historickou budovu a všechny zásahy tak byli reverzibilní.
(scénická světla, orchestrální světla, robotická světla, statické reproduktory, prostorové reproduktory, taneční paluba, laserový projektor, výsuvné projekční plátno)
/ Vzduchotechnika a požární bezpečnost jsou nenápadně integrovány nad hlavním schodištěm, čímž je zajištěn komfort a bezpečnost všech uživatelů.

Realizace s respektem k historii:
/ Nově vložená konstrukce spočívá jako laskavý obr na šesti nohách a pečlivě se vyhýbá kontaktu se stěnami historické budovy.
/ Vzhledem k omezenému přístupu do dvorany se objekt skládá z menších prvků, které byly pečlivě transportovány malým otvorem ve střeše
/ Díky preciznímu plánování při výstavbě se podařilo realizovat projekt s maximálním respektem k historické hodnotě budovy

Parametry:
300-350 posluchačů (diváků)
1-100 interpretů
Plocha 495 m2
Obestavěný prostor 9000 m2
Hmotnost použité oceli 130 tun
Převodovky 62
Délka kabeláže a elektroinstalací 42 km
Sedadla 300
LED osvětlení 600m
Projekční plocha 1OO m2
Zvedací stoly 9
Otočné akustické panely 10
Posuvné akustické panely orchestrální mušle 3

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?