120.

Rekonstrukce tržiště Pod kaštany ve Zlíně

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jitka Ressová, Jan Pavézka, Kateřina Kočová, Hana Maršíková
Ateliér ellement architects
Místo realizace tř. Tomáše Bati, 760 01 Zlín 1
Profese krajinářský architekt: Ing. Václav Babka, stavební řešení: Stemio a.s., Ing. Marek Ranocha, doprava: Trafic design s.r.o., zastřešení: MT3 project a.s.
Investor Statutární město Zlín
Dodavatel realizační konsorcium firem KKS spol. s r. o a SMO a.s.
Datum dokončení / kolaudace projektu Duben 2023
Fotograf BoysPlayNice

V historickém centru města, několik desítek metrů od zlínského zámku, podél hlavní komunikace třídy Tomáše Bati, bylo zrekonstruováno tržiště Pod Kaštany, které fungovalo v téměř nezměněné podobě od roku 1973. Neutěšený stav tržiště byl letitým problémem, původní stav již neodpovídal dnešním standardům. Již v roce 2004 jsme vypracovali první prověřovací studii, která vedla v dalších stupních až k přípravě projektové dokumentace a realizaci mezi lety 2021 až 2022. Při rekonstrukci musely být zohledněny požadavky památkové péče, odboru městské zeleně a uživatelů (prodejců, správy trhu atd.) a majitelů stávajících dvou prodejních budek, které nebyly součástí projektu rekonstrukce.

V průběhu příprav byly organizovány participativní diskuse s prodejci, které ukázaly potřebu různorodé nabídky prodejních míst. Betonové stoly mají vyklápěcí lavici, umožňující rozšíření prodejního prostoru. Hlavní řada prodejních míst je orientována zády k hlavní komunikaci, od které se tržiště odděluje. Místa jsou kryta atypickým variabilním zastíněním, které se po ukončení prodeje zaroluje a tím splňuje požadavek památkové péče na neporušený průhled na zámek. Protější strana tržiště se naopak prolíná se zámeckým parkem. Pro lepší prostupnost a kontakt se zelení vznikly dva nové vstupy do parku, které jsou lemovány atypickými vodními prvky s pitnou vodou. Mezi prostupy jsou instalovány stolky se slunečníky pro příležitostné prodejce a drobný mobiliář. Ve východní části trhu je pevná střecha, která umožňuje další způsoby prodeje, případně konání jiných aktivit v prostoru tržiště.

V rámci rekonstrukce prostoru byly vybudovány tři nové objekty zvyšující standard vybavenosti města. Zastřešení zastávky MHD s trafikou, nové veřejné toalety pod kterými je rezervoár užitkové vody pro městskou zeleň a objekt zázemí pro trhovce, který zároveň zahrnuje odpadové hospodářství, WC a kancelář správy tržiště. Objekt veřejných toalet hmotově navazuje na kavárnu na rozhraní parku, kterou jsme realizovali v roce 2005. Stejně jako kavárna je opláštěna kopilithem, skrz který se objekt prosvětluje. Úpravou ulice byla vytvořena nová piazzetta s vodním prvkem ve tvaru Möbiovy pásky, které v průběhu letní sezóny funguje jako mlžítko pro ochlazování prostoru piazzetty a zastávky MHD.

V revitalizovaném prostoru vznikly tři objekty, které jsou po technické stránce kombinací betonových střešních rovin s extenzivní zelenou střechou, konstrukce trafiky a zázemí prodejců a správy trhu je řešena jako dřevostavba s cementovláknitou fasádou. Zastřešení prodejních míst je řešeno atypicky, z důvodů nutnosti sbalení trhu po každém dni. Ocelové ramena se vytáčejí na osách sloupů a elektricky navíjené plachty vytvářejí záda a střechu prodejního místa. Pro prodejce je k dispozici elektrická energie a voda, přípojná místa jsou skryta v opěrné zídce na které zastřešení stojí. Prodejní stoly umožnují polohování lavice pro zvýšení kapacity prodejního místa. Směrem do Sadu svobody byly osazeny kaskádové pítka jak pro návštěvníky tržiště, spodní rezervoár slouží jako pítko pro faunu žijící ve městě. Vzhledem k bezprostřední vzdálenosti zámeckého parku byl velký důraz byl kladen na ekologii a udržitelnost budoucího prostoru. Na objektech jsou instalovány zelené střechy zadržující dešťovou vodu, žulová dlažba umožňuje vsakování srážek a také byla zrealizována studna zásobující retenční nádrž pro zavlažování a provoz tržiště. Nově byla vysázena alej lemující tř. T. Bati, byly doplněny výsadby stromů na hranu parku a do dlažby tržiště, které byly vysazeny do strukturálního substrátu umožňující kvalitní růst v městském prostředí.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?