107.

Zahradní pavilon

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Jan Holub, Tomáš Hanus
Ateliér BYRÓ architekti
Místo realizace Praha
Profese x
Investor Tereza a Adam Petruskovi, Praha
Dodavatel x
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2023
Fotograf Alex Shoot Buildings

Klienti, pro které je zahradní pavilon navržen, vlastní velikou vzrostlou zahradu uprostřed města, která se navíc nachází pouhých deset minut chůze od jejich bytu. Pokud jsou klienti na své zahradě, snaží se trávit maximum času venku a přišli za námi se specifickým a možná lehce paradoxním zadáním. Na místě původní, rozpadající se chatky, chtěli novou stavbu, do které se však zároveň nechtěli před zahradou zavírat. Objekt měl nabízet pouze skromný prostor především při nepříznivém počasí a umožnit příležitostné přespání v letních měsících. Doplňkovou funkcí stavby pro zimní období pak měl být prostor pro uskladnění rostlin, tedy jakási obdoba zimní zahrady.

Přemýšleli jsme, jak bychom mohli stavbu co nejvíce propojit s okolní zahradou a nakonec jsme přišli s myšlenkou výklopného panelu, díky kterému se umí jedna strana domu kompletně otevřít. Interiér tak plynule přechází ven, respektive zahrada proniká dovnitř objektu a ten se tak stává jakousi parafrází na zahradní lodgii, která pro nás byla základní inspirací a předobrazem návrhu. V otevřené poloze navíc polykarbonátová stěna funguje jako venkovní střecha a rozšiřuje tak krytý prostor, kde lze pobývat při dešti. Mechanismus vyklápění panelu sestává z ocelových lanek, kladkových koleček a protizávaží, díky kterému zvládne celou fasádu snadno otevřít jeden člověk.

Zahradní pavilon stojí na základech původní dřevěné chatky v zahrádkářské kolonii nedaleko řeky Vltavy. Nachází se v prostředí, kde je kromě vzrostlé zahrady, skleníků a altánů několik dalších drobných chatek, které slouží povětšinou jako sklady a zázemí pro jednotlivé zahrady. Chatky jsou si navzájem podobné, jsou povětšinou tmavé, téměř nemají okna a je jim vlastní až romanticky vyznívající nedokonalost a nepravidelnost. Charakter okolí jsme se snažili propsat i do nové stavby, která je z tmavého, opalovaného dřeva s přirozeně nepravidelnou strukturou a ve stavu se zavřenými okenicemi koresponduje s tichými objekty v okolí.

Objekt je navržen jako dřevostavba v konstrukčním systému two-by-four. Vnitřní stěny jsou omítané, zadní stěna s integrovanou knihovnou a žebříkem vedoucím na patro je obložená dřevem. Konstrukce knihovny a patra jsou provedeny z dřevěných latí tak, aby interiér vyzníval subtilně a propouštěl denní světlo. Díky oknům orientovaným na tři světové strany v kombinaci s polykarbonátovým panelem se světelná nálada uvnitř stavby během dne proměňuje a i v zavřeném stavu nepůsobí vnitřní prostor stísněně. Půdorysné rozměry jsou přitom minimální – 3x5m, výška objektu je necelých 5m. Objekt není napojen na žádné inženýrské sítě, disponuje pouze vlastním fotovoltaickým panelem, který pokrývá základní spotřebu elektřiny v objektu a svícení.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy C
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?