89.

Lidový dům Zaječov

Kategorie projektu ‐ Rekonstrukce

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Ing.arch Luka Križek, Ing. Radek Bláha
Ateliér IO Studio, s.r.o.
Místo realizace Zaječov 126, 267 63 Zaječov
Profese Ing. Martin Bažant, Bohdan Sobotka, Ing. Aleš Procházka
Investor Obec Zaječov, Zaječov 265, 267 63 Zaječov
Dodavatel POHL cz, a.s.
Na Pomezí 2483, 252 63 Roztoky
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2023
Fotograf Alexander Dobrovodský

V obci Zaječov se nachází objekt Lidového domu Zaječov sloužící občanům ke kulturním, společenským, stravovacím a tělovýchovným akcím. K původně bývalé sokolovně vybudovaná ve 30 letech minulého století byla v 50tých letech přistavěna jednopodlažní budova hospody a v následujícím desetiletí byla rozšířena o sociální zařízení a zázemí kuchyně.

Stavebně technický stav objektu si žádal celkovou rekonstrukci a obec se proto rozhodla v roce 2019 využít dotačních programů SFŽP a MMR a přistoupit k celkové rekonstrukce vedené za účelem vylepšení standartu stávajícího objektu. V zadání obce však bylo zachovat v nejširší možné míře funkčně použitelné části konstrukcí a technologií jako byla například střecha. Zároveň zde byla snaha navrátit objektu původní lesk a krásu architektury 20.let minulého století, kterou necitlivými historicky nepůvodními zásahy objekt utrpěl.

Přání pana starosty Vladimíra Havlíka bylo vytvořit stavbu, která pomůže definovat narušený kontext místa a bude navazovat na historické kořeny původní zástavby. Vytvoří přirozené centrum obce a bude navazovat na charakter místní jednoduché a účelné architektury. Cílem bylo vytvořit kulturní a společenský sál s restaurací, kde se budou moci obyvatelé Zaječova setkávat za účelem podporování vzájemných sociálních vazeb mezi obyvatelstvem obce. Jeho snahou bylo rovněž využit strategické polohy obce, která leží v atraktivní a turisticky vyhledávané lokalitě CHKO Brdy a přilákat tak do Zaječova veřejnost z širšího okolí.

V názvu i oficiálním znaku obce je vyobrazen zajíc a proto je interiér restaurace zasvěcen zajíci.

I přes jednoduchý a moderní výraz jsme chtěli docílit klasické a útulné atmosféry vesnické hospody. Vycházeli jsme proto z dobových zvyklostí vesnických hospůdek a zvolili jsem běžně používané prvky mobiliáře jako např. obklady stěn, lemování stavebních otvorů, nástěnné věšáky, parketovou podlahu a tvarově jednoduché konstrukce stolů a židlí. Při návrhu atypicky navrženého mobiliáře jsem se inspirovali tvorbou selského nábytku a používali identické historické konstrukční postupy s použitím klínkových spojů. Z důvodu financování projektu z veřejných prostředků, sem hledali minimální leč výrazné a zapamatovatelné výtvarné řešení, které lidi potěší. Humornou reminiscenci na zajíce jsme použili v návrhu židlí se zaječíma ušima a na drobných prvcích mobiliáře. Držáky nástěnných polic a barové desky jsou inspirovány větvičkami, tedy prostředím, z kterého zajíc vychází.

Řešená kompletní stavební úprava objektu se společenským sálem, restaurací, dvěma bytovými jednotkami a technickým zázemím zahrnovala exteriérové a interiérové úpravy, přístavbu venkovních schodišť, rampy a dlážděných povrchů, demolici stávající kotelny na jejíž pozici vznikla přístavba skladu a technického zázemí. Součástí stavebních úprav byly úpravy vnitřních povrchů a konstrukcí, zlepšení akustických, tepelně izolačních parametrů, rozvody elektroinstalace, vzduchotechniky, otopného systému, zdravotechniky. Dále došlo na vybraných částí objektu k výměně krytin a zejména výměně exteriérových okenních a dveřních výplní a celkové zateplení fasád pomocí systému ETICS. V rámci rekonstrukce došlo i k úpravě venkovního parteru, kde před vstupní části objektu došlo k navýšení terénu a vznikla tak vydlážděná plocha s výhledem na protější fotbalové hřiště.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?