46.

byt+byt

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Vojtěch Kaas, Jan Kalivoda
Ateliér PROGRES architekti, Kamenická 4, 170 00 Praha 7
Místo realizace U školičky 4, 190 00 Praha 9
Investor Vojtěch Kaas
Dodavatel kaas interier
U školičky 4, 190 00 Praha 9

Krodus s.r.o.
Podholí 238, 165 00 Praha-Lysolaje
Datum dokončení / kolaudace projektu Leden 2022
Fotograf Alexandra Timpau, Národní 417/35, 110 00, Praha 1 - Staré Město

Začátek projektu „byt + byt“ odstartoval ve chvíli, kdy se mně a mé rodině podařilo přikoupit jednotku sousedící s naším bytem a začali jsme uvažovat o jejich propojení. Přemýšlení o životním prostoru a o našich potřebách se dlouhodobě prolínalo se všemi projekty, které jsme realizovali pro klienty v ateliéru. V rámci architektury na sobě rád experimentuji. Mám rád vzdušnost, světlo, sdílení, zákoutí, průhledy, materiály, zeleň... Nově vzniklý prostor umožňuje průběžnou transformaci, takže se bude moci přizpůsobovat našim aktuálním potřebám po celou dobu jeho užívání.

Bydlíme v Libni ve funkcionalistickém bytovém domě s malometrážními byty. Autory budovy jsou architekti Josef Chochol, Richard Ferdinand Podzemný, František Míšek, kteří se svým návrhem zvítězili v soutěži z roku 1936. Celý dům byl navržen jako moderní, jednoduchá, strohá, vzdušná stavba, plná světla a přesto velmi ekonomická. Po několika dekádách jsou některé tyto kvality překryty, ale podstata zůstala.

Konstrukční systém je řešen jako dvoutraktový železobetonový skelet s žebrovými stropy a konzolovými pavlačemi. Jednoduchost nosné konstrukce se ukázala jako rozhodující v přístupu k úpravě jednotek. Kromě nosných sloupů a komínových těles je možné půdorysné uspořádání zcela upravit. To byl za mě z historického hlediska a kontextu té doby obrovský krok kupředu. Dům, který lze velmi snadno přestavět, transformovat, změnit. Kostra potažená kůží.

Při úpravách jsme odkryli původní konstrukce a odstranili vyzdívky. Vznikl tak volný variabilní prostor se zachovanými xylolitovými podlahami, fabiony a původními dveřmi s mosazným kováním. Prostor očištěný na původní kvalitní vrstvu. Volný a bez bariér. Ponechali jsme pouze dva rohové pokoje, které nám vyhovovaly svojí minimální velikostí a polohou.

Funkce, které potřebovaly svůj samostatný prostor, jsme omezili na minimum a vložili je do dvou nezávislých dřevěných boxů. První je volně zasunutý pod hlavní průvlak a obsahuje kuchyni, úložné prostory, toaletu a svou polohou vymezuje meziprostor s šatnou a technickým skladem. Druhý box obsahuje koupelnu s výhledem, odpočinkový set a pracovní místo. Těžiště interiéru tak tvoří volný prostor.

Při výběru materiálu na vložené hmoty bylo od začátku jasné, jakým směrem se vydám. Mám vztah ke dřevu a zázemí v rodinné truhlárně. Většina dřevěných částí prošla mýma rukama, což byla skvělá zkouška trpělivosti a neústupnosti. Dřevo nám umožnilo smazat rozdíly mezi stěnami a nábytkem – objekty jsou tak obojím a využívají každou svoji část na maximum možného.

Chtěl jsem, aby v nové koncepci přetrvala i stará stopa bytu. Nechali jsme ji proto otištěnou v podlaze. Bílý teracový pás v místě původních konstrukcí připomíná, jak byt původně fungoval.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?