221.

Pomník Karla IV. v Karlových Varech

Kategorie projektu ‐ Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Prof. Akad. Sochař Michal Gabriel / spoluautor Ing. arch. Michael Gabriel
Ateliér Michal Gabriel
Místo realizace Divadelní, Divadelní nám. 253, Karlovy Vary
Investor -
Dodavatel FIRMA KASPER
Datum dokončení / kolaudace projektu Červen 2022
Fotograf -

Pomník Karla IV. je vzpomínkou na slavnou minulost zhmotněnou v současném materiálu pomocí technologií budoucnosti.

Návrh je založený na tradičně vytvořené modelované soše jezdce na koni, s náznaky historického oblečení a dalších detailů a gestem pravé ruky, ve které postava jezdce a panovníka drží listinu. Místo fyzické zbraně drží zbraň diplomatickou. V soklu je potom ukrytý zvětšený spirituální symbol, o který svou vládu také opíral – Svatováclavská koruna.

Nerezová ocel nařezaná podle digitálního modelu do vrstev, spojených do navržených tvarů sochy. Spojení minulosti zastoupené realistickými tvary jezdce, koně a koruny s přítomností, na kterou odkazuje hmota sochy tvořená nerezovou ocelí. Pohled do budoucnosti je přítomný v novém způsobu práce se sochou a hmotou, dále v nových technologických a digitálních možnostech práce s tvary. Ty umožňují, aby byl jezdec, kůň i koruna přirozeně spojeny s lamelovým soklem nebo také to aby se hmota soklu v určitém pohledu zprůhlednila a mohla se tak objevit zvětšená Svatováclavská koruna uzavřená uvnitř soklu.

Toto nedeklamativní a neverbální spojení minulosti, přítomnosti a budoucnosti v jednom celku tradiční sochy, je mimo připomenutí nejvýznamnější osobnosti našich dějin, hlavní ideou pomníku.

Vzhledem k použitému materiálu a technologii – vrstvených řezaných ocelových plechů – jsem pracoval s detaily jen v hrubých obrysech. Povrch sochy je pokrytý vertikální strukturou vyřezaných a vrstevnicově poskládaných plechů.

Vrstevnice procházejí až do soklu, kde jsou rozředěny do částečně průhledné lamelové struktury umožňující zahlédnout tvary Svatováclavské koruny. Hlavní motivací pro volbu takové poměrně složité sochařské technologie, byla možnost přecházet z plných tvarů do lamelové poloprůhledné hmoty a uzavírat do ní další objekty, v tomto případě monumentalizovanou korunu.

Dalším důvodem je možnost překrýt a rozmlžit detail a soustředit tak pozornost k větším celkům. Přísná vertikální struktura řezaných ocelových plechů to dokáže s překvapivou realistickou přesvědčivostí. Lesk řezaného ocelového plechu velmi krásně reaguje na světelné proměny, které se během dne odehrávají v okolí sochy.

Časem se ostré odlesky zmírní, ale nikdy nepřestanou světlo odrážet. Ze sochařského pohledu je důležitá i trvalost materiálu, který dokáže odolávat času. Abych zmírnil přechod mezi lamelovou řídkou strukturou soklu a plnou strukturou hmoty sochy na soklu umístěném je socha pokryta horizontální strukturou. Jednoduchý dlaždicový ornament prořezává jako potisk celou sochu. Vzdáleně připomíná vzor hermelínových plášťů ale hlavně pocitově odlehčuje celou sochu.

Technologie

Několik menších soch skládaných z nerezových plechů jsem již vytvořil a výsledný efekt vždy překonal mé představy. K tomuto způsobu práce jsem došel sám po mnohaletých zkušenostech v oblasti digitálního i klasického sochařství. Nejen to by stačilo, musel jsem také najít výrobce, který je schopný tvůrčí spolupráce. To se podařilo s firmou Kasper kovo. Díky tomu mohu do soutěže vstoupit právě s tímto návrhem. Pokud je mi známo tak nikdo se zatím touto cestou nevydal a pro mně i celý náš tvůrčí tým by bylo velikou ctí vytvořit první, velkou exteriérovou sochu právě touto technikou a právě pro tuto osobnost.

Technické údaje

Socha je složená z 280 vrstev 10 mm tlustého plechu . Výška sochy včetně ocelového lamelového soklu 4,8m, okolo 24 t. Jednotlivé vrstvy budou propojené čepy a svařené. Váha i rozměry jsou stále proměnlivé. K podstatnému odlehčení dojde po vytvoření dutiny ve hmotě sochy. Ocelová socha včetně lamelového soklu bude umístěna na 1 metr vysokém kamenném nebo betonovém soklu.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?