243.

Obytný soubor Čertův Vršek

Kategorie projektu ‐ Novostavba

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Oleg Haman, Veronika Hájková, Petr Jambor, Martina Hyťhová/ Casua (autorem dokumentace k územnímu řízení je společnost Aukett)
Ateliér
Místo realizace Čertův Vršek, Praha 8
Investor Skanska Reality a.s.
Dodavatel Skanska a.s.
Datum kolaudace projektu Březen 2022
Fotograf

Rezidence Čertův vršek je komorním projektem vyrůstajícím na jednom z libeňských kopců. Leží na konci stejnojmenné slepé ulice, obklopen velkými rodinnými vilami a zelení. Svým obyvatelům tak zajistí dostatek soukromí a bezpečí, které je dále umocněno oplocením areálu, vjezdovou bránou a kamerovým bezpečnostním systémem. Projekt je členěn do šesti sekcí, které mají tři až čtyři nadzemní patra. Jednotlivé sekce jsou rozmístěny do dvou téměř rovnoběžných linií, které mezi sebou svírají uličku ústící do společné relaxační zahrady. V tomto projektu vzniklo 39 nových bytů, převažují v něm byty s dispozicí 3+kk či 4+kk, většinou jen se dvěma byty na každém patře. V nabídce jsou také tři unikátní byty 5+kk. Obytným místnostem dodávají atmosféru okna se sníženým parapetem, která přinášejí do interiéru dostatek denního světla a zároveň také působivé výhledy na Prahu. Všechny byty mají balkon, lodžii či terasu. Byty v prvním nadzemním podlaží mají vlastní předzahrádky.

Bytový dům je připraven dle mezinárodní metodiky BREEAM, která hodnotí vliv projektu na životní prostředí a jeho celkovou udržitelnost. Disponuje tak celou škálou technologických řešení, která budoucím majitelům ušetří značnou část nákladů na energie a vodu. Do akumulační nádrží je zachycována dešťová voda, která je následně využívána k zalévání zeleně. Projekt hospodaří s vodou i dalšími způsoby – ke splachování toalet je využíváno tzv. šedé vody, k ohřevu teplé užitkové vody slouží fototermální panely umístěné na střeše jedné ze sekcí. Na ostatních střechách je vysazena extenzivní zeleň, která přispívá ke zlepšení mikroklimatu v lokalitě a zároveň aktivně působí proti teplotní nestabilitě v letních měsících v bytech pod střechou. Díky důkladnému zateplení obálky budovy a kvalitním oknům s trojskly dosahuje projekt nízkoenergetického standardu s průkazem energetické náročnosti budovy B – velmi úsporná. Větrání bytů je řízené s rekuperací.

Jedná se o první projekt u nás, jehož základové konstrukce a některé části nosných konstrukcí jsou vyrobeny z Rebetongu. Tento 100% recyklovaný beton, vyvinutý týmem ERC-Tech a Skanska, využívá namísto přírodního kamene vhodně zpracovanou stavební suť. Rebetong dokáže využít i cihelnou drť, recyklát, který doposud ve stavebnictví nenašel plnohodnotné uplatnění. U Čertova Vršku pokryl Rebetong spotřebu vice než 15 % všech betonů, a díky tomu bylo uspořeno až 800 t kameniva.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu Breeam (very good)

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy B
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?