192.

077 Residence

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů Lenka Míková architekti, autor a hlavní architekt Ing. arch. Lenka Míková, spolupráce Ing. arch. Martin Surovec
Ateliér
Místo realizace Staré Město pražské
Investor soukromý
Dodavatel Návrh a výroba atypického osvětlení – Studio Dechem
Realizace stavební části / hlavní dodavatel stavby – GigaLine
Realizace interiéru – EXX / Flexwood
Dodavatel typových svítidel – Bulb
Datum kolaudace projektu Červen 2021
Fotograf

Velkorysý prostor si žádal velkorysé řešení. Byt se nachází v srdci Starého Města pražského a s plochou 250m2 se rozprostírá na celém podlaží rekonstruovaného bytového domu z pozdních 20.let. Architektura domu naznačuje posun od stylu art deco k ranému funkcionalismu, který se stal inspirací i pro samotný interiér. Hlavní roli hrají nadčasové materiály, rafinované detaily, vestavné nábytky a vybavení řešené na míru. Zadání i náš záměr bylo vytvořit neokázalé a spíše minimalistické současné bydlení, kde zdánlivá jednoduchost v sobě nese určitou vnitřní bohatost a rozmanitost prožitků. Při
vstupu tak přivítá čistý obytný prostor zalitý denním světlem, v druhém kroku však interiér nabízí momenty překvapení a objevování - podobně jako v adventním kalendáři člověk předem neví, co se za kterými dveřmi či dvířky ukrývá… Tady se při otevření odhalují odlišné atmosféry – například dýhované vnitřky skříní, mosazný bar nebo celá červená toaleta.
Dispozice bytu se člení na tři části podle využití a míry intimity. Vzdušný a světlý obytný prostor přímo propojený se vstupní halou představuje společenskou zónu s velkými okny do ulice a zaoblenými rohy. Na jedné straně ho definuje nábytková stěna s krbem, knihovnou, skrytou TV a barem, na opačné straně probíhá do kuchyňského koutu za skleněnou příčkou. Ložnice jako privátní zóna bytu jsou situované směrem do dvora a třetí přechodovou zónu tvoří mezilehlé prostory zázemí, chodby a koupelny, každá s vlastní barevností.
Pestrá škála barev a materiálů podporuje odlišný charakter prostorů, skrz opakování vytváří různé vnitřní vztahy a nebojí se nevšedních kombinací. Podlaha z louhovaných masivních parket pomyslně propojuje všechny obytné místnosti, na její francouzskou skladbu přesně navazuje i na míru řezaná kamenná dlažba v kuchyni. V celém bytě se nachází celkem šest druhů kamene (4 druhy mramoru, černá žula a červený travertin), akcenty tvoří mosaz anebo kořenová dýha.
Návrh zahrnuje mnoho prvků řešených na míru: mosazné úchytky skříní, parapety s kryty topení, umyvadlové sestavy, vestavné šatní stěny a kuchyni i jídelní stůl a odkládací stolky ze zbytků kamenů. Na míru vznikalo i osvětlení v obytném prostoru ve spolupráci se studiem Dechem, které vytvořilo propojený set svítidel - přisazené koule nad sofa, závěsné lustry nad stolem, mosaznou trubku nad barem a přisazené kruhy v hale. Doplňují ho navíc úchytky z tónovaného skla jako pomyslná třešnička na dortu.

Byt byl od developera dokončen ve standardu shell&core. Projekt zahrnoval mírné změny dispozice a spolu s tím i úpravu rozvodů vytápění, vzduchotechniky s rekuperací, klimatizace i zdravotechniky. Při řešení interiéru jsme se snažili všechny technologie maximálně integrovat nebo zakrýt v rámci vestavných nábytků na míru. Elektroinstalace byla provedena ve standardu chytré domácnosti.

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?