Jména autorů |
In.arch. Šimon Brnada , Ing.arch. Pavel Hendrych, Ing.arch. Kristina Hanzlová |
Ateliér |
|
Místo realizace |
Kobližná 5, 602 00 Brno-střed |
Investor |
4OCEANS Kobližná s.r.o |
Dodavatel |
LINO design |
Datum dokončení / kolaudace projektu |
Únor 2021 |
Fotograf |
|
Investorem je jeden z předních dovozců mořských produktů v republice, který zatím dovážené zboží jen prodával a nyní se rozhodl ho ve svých bistrech OCEAN’S nabídnout zákazníkům i zpracované. Zadáním tedy bylo navrhnout výrazný interier rybího bistra v rohovém prostoru na křížení dvou rušných ulic v centru Brna.
Koncept bistra, byl zadán tak, že má mít svěží, světlý, výrazný moderní interier, využívající firemní tyrkysovo-žlutou barevnost. Nájemní jednotka má protáhlý nepravidelný tvar s prodejním pultem v čele proti vstupu. Návrh interieru využívá tento nepravidelný tvar k vytvoření jakýchsi zálivů propojených výraznou zalamovanou tyrkysovou stěnou, která členitý prostor sjednocuje a dává mu výrazný výtvarný rámec a atmosféru prozářených mořských lagun. Na stěnu polepenou tyrkysovou folií jsou aplikovány modré plexisklové vlnovky. V bílých zálivech s odhalenou strukturou zdiva, je pak sezení pro hosty, koridor do zázemí a prodejní pult. Sezení směrem do ulice je umístěno ve výlohách na vysokých lavicích mezi nosnými pilíři, aby bylo vnímatelné kolemjdoucími z ulice. Transparentnost prostoru při pohledu z ulice je umocněná velkými výkladci a nasvětlením prostoru. Sezení v oknech je orámováno světlou březovou překližkou. Dispozici interieru dominuje velký centrální stůl z lepené překližky evokující surfové prkno. Z lepené vrstvené překližky s přiznanou zaoblenou hranou jsou i ostatní stolové desky, povrch desky je bílé HPL. Sezení na lavicích je doplněno nízkými a barovými trojúhelníkovými stoličkami od firmy LINO. Čelo prodejního pultu je z podsvíceného modře lakovaného tahokovu s podsvíceným logem, čelo pracovní desky opět z vrstvené překližky, povrch prodejního pultu z bílého HPL
Podlahová krytina je vinylová v dekoru betonu.
Kapacita bistra je 46 hostů
Šetrnost budovy
Environmentální certifikace
Typ a dosažená úroveň certifikátu |
-
|
Hospodaření s vodou
Využívá se dešťová voda pro zalévání? |
|
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet? |
|
Je na budově zelená střecha nebo fasáda? |
|
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)? |
|
Kvalita vnitřního prostředí
Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně? |
|
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně? |
|
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech? |
|
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně? |
|
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)? |
|
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie? |
|
Principy cirkulární ekonomiky
Využívá se v projektu recyklovaných materiálů? |
|
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů? |
|
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)? |
|
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků? |
|
Energetická náročnost
Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy |
D
|
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)? |
|
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)? |
|
Návaznost na okolí
Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy? |
|
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)? |
|
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)? |
|