75.

bistro OCEAN’S

Kategorie projektu ‐ Interiér

Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo Project photo
Jména autorů In.arch. Šimon Brnada , Ing.arch. Pavel Hendrych, Ing.arch. Kristina Hanzlová
Ateliér
Místo realizace Kobližná 5, 602 00 Brno-střed
Investor 4OCEANS Kobližná s.r.o
Dodavatel LINO design
Datum kolaudace projektu Únor 2021
Fotograf

Investorem je jeden z předních dovozců mořských produktů v republice, který zatím dovážené zboží jen prodával a nyní se rozhodl ho ve svých bistrech OCEAN’S nabídnout zákazníkům i zpracované. Zadáním tedy bylo navrhnout výrazný interier rybího bistra v rohovém prostoru na křížení dvou rušných ulic v centru Brna.
Koncept bistra, byl zadán tak, že má mít svěží, světlý, výrazný moderní interier, využívající firemní tyrkysovo-žlutou barevnost. Nájemní jednotka má protáhlý nepravidelný tvar s prodejním pultem v čele proti vstupu. Návrh interieru využívá tento nepravidelný tvar k vytvoření jakýchsi zálivů propojených výraznou zalamovanou tyrkysovou stěnou, která členitý prostor sjednocuje a dává mu výrazný výtvarný rámec a atmosféru prozářených mořských lagun. Na stěnu polepenou tyrkysovou folií jsou aplikovány modré plexisklové vlnovky. V bílých zálivech s odhalenou strukturou zdiva, je pak sezení pro hosty, koridor do zázemí a prodejní pult. Sezení směrem do ulice je umístěno ve výlohách na vysokých lavicích mezi nosnými pilíři, aby bylo vnímatelné kolemjdoucími z ulice. Transparentnost prostoru při pohledu z ulice je umocněná velkými výkladci a nasvětlením prostoru. Sezení v oknech je orámováno světlou březovou překližkou. Dispozici interieru dominuje velký centrální stůl z lepené překližky evokující surfové prkno. Z lepené vrstvené překližky s přiznanou zaoblenou hranou jsou i ostatní stolové desky, povrch desky je bílé HPL. Sezení na lavicích je doplněno nízkými a barovými trojúhelníkovými stoličkami od firmy LINO. Čelo prodejního pultu je z podsvíceného modře lakovaného tahokovu s podsvíceným logem, čelo pracovní desky opět z vrstvené překližky, povrch prodejního pultu z bílého HPL
Podlahová krytina je vinylová v dekoru betonu.

Kapacita bistra je 46 hostů

Šetrnost budovy

Environmentální certifikace

Typ a dosažená úroveň certifikátu -

Hospodaření s vodou

Využívá se dešťová voda pro zalévání?
Využívá se dešťová voda pro další účely, např. splachování toalet?
Je na budově zelená střecha nebo fasáda?
Využívá se nějak přečištěná šedá voda (např. Z umyvadel a sprch)?

Kvalita vnitřního prostředí

Je dostatek čerstvého vzduchu řízen automatizovaně?
Jsou komfortní teploty v letním a zimním období řízeny automatizovaně?
Je zajištěno přirozené osvětlení ve všech pobytových prostorech?
Je umělé osvětlení řízeno automatizovaně?
Je zajištěna akustická pohoda (zejména doba dozvuku)?
Zahrnuje dispoziční řešení prvky zónování a ergonomie?

Principy cirkulární ekonomiky

Využívá se v projektu recyklovaných materiálů?
Využívá se v projektu recyklovatelných materiálů?
Prosazují se v projektu materiály s doloženou Environmentální deklarací o produktu (EPD)?
Využívají se jiné certifikace udržitelnosti materiálů a prvků?

Energetická náročnost

Třída energetické náročnosti budovy dle Průkazu energetické náročnosti budovy D
Uvažuje se s efektivním energetickým managementem (měření a pravidelná analýza dat o spotřebách)?
Využívají se obnovitelné zdroje energie (např. solární systém, fotovoltaika)?

Návaznost na okolí

Umožňuje projekt snadné využívání hromadné dopravy?
Podporuje projekt využívání alternativní dopravy (např. cyklo, pěšky apod.)?
Je v blízkém okolí budovy přístup k odpočinkovým přírodním zónám (např. parky)?